Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Jižanští politici nebyli žádní okupanti, byli zvoleni v řádných a demokratických volbách. Proto je kácení jejich soch nesmyslné a poněkud hysterické.. Neradím dopřávat příliš sluchu spisovatelům románů s jižanskou tematikou. Vlastnictví otroků bylo vázáno zákonem, majitel měl vůči otrokům povinnosti, životní podmínky otroků se lišily stát od státu. I v konfederačních státech bylo vždy silné protiotrokářské hnutí, obtížně řešitelným problémem byla ovšem závislost ekonomiky na systému. Také je dobré připomenout, že ne všichni černoši byli otroci, ba, byli mezi nimi i otrokáři a bohatí majitelé velkých farem.

14 1
možnosti
ZH

Vy jste katastrofální osoba, takhle zlehčovat otroctví. Navíc je konečně vidět, že jste více ve vleku názorů navzdory faktům. Pro mě jste se definitivně vyřadil ze slušné společnosti.

1 17
možnosti
DK

Mi nijak neni proti srsti odstranovani tech soch, ale videt ten besnici dav...Ti lidi, co tam byli, to bylo neco strasneho. Zajimave je, ze je tento amok chytl s vice nez stoletym zpozdenim...v 80. letech minuleho stoleti by se neco takoveho nestalo, tehda byl svet jeste normalni...Fakt bych mel strach prochazet kolem, jestli na mne nektery z nich neskoci a nezakousne se mi do hlavy a nevysaje mozek...Vylozene takto na me ti lidi pusobili. Hnus. Zajimave je, ze zatimco na jeden zrudny rezim se plive, ale Islam, ktery je ve sve zrudnosti minimalne rovnocenny, je temi samymi tolerovat a podporovan. Proto nejsou tihle lide zadni humaniste ale jen pseudohumaniste a proto jsou takovymi ubozaky, jakymi jsou.

12 2
možnosti
MP

To chápu, taky bych si představoval raději civilizovanější odklízení těch soch.

1 11
možnosti
ES

Jižané ve svých velitelích právem vidí hrdiny (cf. Faulkner, Warren, Weltyová, O'Connorová, Ehle, Capote etc.). Nikdo nemá právo kvůli pseudokorektnosti přepisovat a likvidovat historii - to byste mohl stejně vykázat z knihoven většinu spisovatelů 19. a první poloviny 20. století, jejichž názory se mohou dotýkat tu homosexuálů, tu feministek, tu černochů či muslimů...

Lidé prostě někam patří, jejich kořeny jsou v konkrétní době s jejími právními a mravními normami, a normální člověk je schopen s tím žít.

20 2
možnosti
MP

Nikdo nechce odstraňovat knihy z knihoven, tedy určitě ne já. Rozdíl mezi knihou v knihovně a sochou před soudem jsem se snažil vysvětlit v článku.

2 10
možnosti
  • Počet článků 114
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2159x
Ředitel Liberálního institutu, dříve poradce v Evropském parlamentu.

http://libinst.cz

Seznam rubrik