Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
KD

SecondWisdom

28. 10. 2010 9:01
Můj názor

1) Právníci by po ledu nejezdili, pouze ten první, který by si to nechal patentovat.

2) Ideální model je, model registrace prvenství a model respektu. To znamená, že je lehce dohledatelné kdo byl první a každý kdo chce patent použít se bude řídit jedním ze zákonem upravených pravidel, kterou určí autor. Pravidla dohody budou regulována zákonem. To znamená, že bude několik málo typů licence alá open-source. Od úplně volné, přes uvedení odkazu na pravého autora po prvotní poplatek v určité výši. Duševní vlastnictví tak bude právně regulováno, ale volný trh nebude "regulován" (blokován) patentovým úřadem . Samozřejmě něco jiného je prodej hotového produktu, který bude brán na stejné úrovni jako fyzický. Tedy myšlenka bude volná a nebude blokovat potencionální konkurenci, ale konkrétní produkty již budou soupeřit na volném trhu. Jediný rozdíl bude, možnost žalovat pouze pro nesplnění podmínek pro licenci, která budou ale jasně daná. Prvotní autorské právo bude nepřenesitelné.

0 0
možnosti
LH

zdeseny obcan

28. 10. 2010 11:16
Re: Můj názor

Vas model by selhal v realite, stejne jako selhava ten soucastny. Kdyz nekdo vyviji/vyrabi komplexni system tak je prakticky nemozne zjistit kolik patentu se tohoto systemu vlastne tyka. Ta cisla mohou jit do desetitisicu a jazyk patentu byva zamerne mlhavy. Naklady na to aby se do posledniho vyhovelo legislative by byly vyssi nez naklady na vlastni vyvoj.

0 0
možnosti
AS

viveka

28. 10. 2010 8:37
A jakým způsobem byste si teda představoval

odměňovat vynálezce, autory převratných objevů nebo významných děl, z jejichž nápadů, myšlenek a práce čerpá lidstvo užitek po generace?

0 0
možnosti
MP

MMister.com

28. 10. 2010 9:45
Re: A jakým způsobem byste si teda představoval

Já bych si to nepředstavoval nijak. Ať si oni vymyslí business model, který bude fungovat.

0 0
možnosti
D

duhacenzor

28. 10. 2010 7:35
Myšlenky velice vzácné jsou,

například bez nich bys nikdy neklapal na netu. A myšlenku je správné a spravedlivé zaplatit, proto ten patent, ten mi zaručuje příjem z mojí myšlenky, příjem za dlouhá léta práce a námahy. Pakliže budu vymýšlet zadarmo, vymýšlet přestanu, to pochopili již ve starověku, proto vynálezci byli chráněni před padělateli, proto měli práva prodávat, co vymysleli, jen oni, ne ostatní.  A těm, co byli opravdu schopni vymýšlet, cizí patent nikdy nevadil, prostě vymysleli jiné řešení než to patentované, v tom je inovace, v tom je princip pokroku, ne v tom, že nějaký vynález sprostě ukradnu a okopíruji, jak to propaguješ ty.

Ochrana duševního vlastnictví je ve skutečnosti malá autore, patent by měl trvat

ne dvacet, ale třicet let - a hlavně prosím tě nemlž a netvař se, že nevíš o čem je řeč a že "duševní vlastnictví" je tvůj článek, kde nezištně dáváš zadarmo "myšlenky", i tady máš plné autorské právo si to bloknout a zpoplatnit si přístup. 

0 0
možnosti
  • Počet článků 114
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2159x
Ředitel Liberálního institutu, dříve poradce v Evropském parlamentu.

http://libinst.cz

Seznam rubrik