Vyjednávání o brexitu – kde se nacházíme

11. 04. 2017 15:05:31
Začínají vyjednávání o vystoupení Velké Británie z Evropské unie podle čl. 50 Smlouvy o Evropské unii. Jak vypadají jednání právě na počátku dvouletého procesu?

Shrnutí

Evropská unie nutí Velkou Británii uvalit cla. Aby toho dosáhla, překrucuje pravidla EU a zneužívá povinnosti loajální spolupráce tím, že (i) Rada učinila z Komise vyjednavače o brexitu, (ii) trvá na dvoustupňovém procesu exit-smlouva, (iii) se snaží odříznout Británii z existujících smluv o volném obchodu a (iv) tvrzením, že Británie nemůže vyjednávat obchodní smlouvy se třetími stranami. To vše zatímco EU ignoruje svůj vlastní smluvní závazek „postupného odstraňování překážek mezinárodnímu obchodu“ (čl. 21(2)(e) SEU).

To jsou věci, které EU činí s plným vědomím, aby donutila Británii uvalit cla na obchod s EU a s třetími zeměmi. Používat celní unii tímto způsobem je porušením čl. XXIV(4) pravidel WTO, podle kterého „účelem celní unie [...] má být usnadnění obchodu mezi zúčastněnými územími a nikoli vytváření překážek obchodu ostatních smluvních stran s těmito územími“. (česky ve Sbírce zákonů)

Jmenování Komise

Článek 50 SEU neříká, že vyjednavačem za Evropskou unii má být Komise, ale Rada rozhodla, že vyjednavačem jmenuje právě tu entitu, která má specifický zájem na tom, aby žádné dohody nebylo dosaženo a mohla na britské vývozy do EU uvalit cla – čímž by příjmy Komise z cel vzrostly zhruba o šest miliard eur.

Dvoustupňový proces

Nejlepší šancí, jak zamezit takovým obchodním bariérám by byl jednostupňový brexit – tj. zahrnout finální obchodní smlouvu mezi Británií a EU do výstupní dohody podle čl. 50 (kterou musí odsouhlasit kvalifikovaná většina, na rozdíl od smlouvy se třetí stranou, kde se vyžaduje jednomyslnost) – toho mohla EU legálně dosáhnout tím, že by použila širší interpretaci slova „rámec“ v čl. 50. Ale rozhodla se to neudělat.

Pokračování ve smlouvách o volném obchodu

Británie se může rozhodnout, že chce pokračovat v některých nebo ve všech smlouvách o volném obchodu, které uzavřela EU podle „smíšené kompetence“ a které EU a Británie společně uzavřely se spoustou třetích zemí. Protože Británie je smluvní stranou těchto dohod, nemělo by toto pokračování být těžké – tyto třetí strany už akceptovaly změny v kompetenčním rozsahu tím, že souhlasily s tím, že Komise převzala odpovědnost za duševní vlastnictví. Z toho vyplývá, že opak (ztráta kompetence na straně Komise a nabytá kompetence na straně Británie) je také platný. Nicméně EU se v tom snaží Británii zabránit tím, že říká: „Spojené království nebude nadále kryto dohodami uzavřenými Unií nebo členskými státy, které jednaly jejím jménem, nebo jednaly společně.“ (Bod 13 Tuskových guidelines)

Cla

Ačkoliv je Británie členem WTO, ještě nestanovila svůj celní sazebník a po brexitu si může stanovit, co bude chtít. Avšak jakmile jej stanoví, může cla pouze snižovat. Dvoustupňový proces odchodu z EU motivuje Británii k tomu, aby začala s vyššími cly na ty druhy zboží, na které je EU citlivá – protože to bude jediná věc, která Británii po brexitu zbyde ke smlouvání s EU o nové dohodě.

Vyjednávání o smlouvách se třetími stranami

Pokud Británie vyjedná obchodní smlouvu, která začíná hned po brexitu, neexistuje nic, co by Británii bránilo ve vyjednávání nebo dokonce podepsání této smlouvy před odchodem. Povinnost „loajální spolupráce“ (viz výše) Británii prý brání dokonce i v jednání s třetími zeměmi (čl. 6 rezoluce EP), ale ta musí být čtena ve světle dalších smluvních povinností EU: postupně odstraňovat celní překážky, provozovat celní unii tak, aby nezvyšovala obchodní bariéry a procesu podle samotného čl. 50. Nyní, když byl čl. 50 aktivován, je brexit legitimním úkolem EU, který EU27 musí respektovat v souladu s čl. 4(3) SEU – vztyčovat obchodní překážky odcházejícímu státu je samo o sobě absencí „loajální spolupráce“ na straně EU27.

---

(Nejde o text z mojí hlavy, autor si přeje zůstat v anonymitě. S textem se však plně ztotožňuji.)

Autor: Martin Pánek | úterý 11.4.2017 15:05 | karma článku: 16.42 | přečteno: 424x

Další články blogera

Martin Pánek

Když je legalizace horší než současný stav – předběžné dojmy z návrhu legalizace marihuany

Česká pirátská strana představila návrh legalizace marihuany. Vedle reformy copyrightu jde o jedno z hlavních témat strany od jejího vzniku v roce 2009.

16.9.2022 v 8:42 | Karma článku: 15.57 | Přečteno: 793 | Diskuse

Martin Pánek

Elon Musk nerozumí svobodě slova ani moderování obsahu na sociálních sítích

Nejbohatší člověk světa Elon Musk se rozhodl koupit sociální síť Twitter, údajně proto, že nerespektuje svobodu slova.

23.5.2022 v 13:24 | Karma článku: 10.30 | Přečteno: 512 | Diskuse

Další články z rubriky Politika

Jiří Žamboch

Putinovo dnešní vojenské srovnání NATO a Ruska záměrně kulhá.Situace Ruska je o dost lepší

Dnešní srovnání NATO Putinem dalším chytrým Putinovým tahem.Prohlášení "Rusko vydává desetkrát méně na obranu než Spojené státy, tak je ruský útok na NATO nesmyslný." má ukolébat veřejnost evropských členů NATO.Je to však jinak.

28.3.2024 v 20:10 | Karma článku: 6.23 | Přečteno: 105 | Diskuse

Jan Pavelec

ČR má se svým upoceným pojetím liberalismu 200 let zpoždění.

Podle Listiny základních práv a svobod se Česká republika nesmí vázat na jakoukoliv výlučnou ideologii či náboženské vyznání, a podle Ústavy má být státem sociálním, nikoliv (neo)liberálním.

28.3.2024 v 15:50 | Karma článku: 13.08 | Přečteno: 185 | Diskuse

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 28.44 | Přečteno: 593 | Diskuse

Petr Duchoslav

Ruský břeh Roberta Fica

Jsem proslovenský, dělám vlasteneckou a suverénní politiku, vše jen pro národ. Tak by se stručně dala charakterizovat politika staronového premiéra Roberta Fica. Zní to sice líbivě, ale realita je bohužel jiná.

27.3.2024 v 9:24 | Karma článku: 25.26 | Přečteno: 525 | Diskuse

Petr Štrompf

Utažený kremelský šroub. Stržený závit pak způsobí pohromu

Islamisté vraždící v Moskvě. Mrtví na obou stranách ukrajinské fronty. Represe režimu, žijícího ve strachu o sebe samého. Šrouby stále utahuje a bude je utahovat ještě víc.

26.3.2024 v 17:34 | Karma článku: 18.92 | Přečteno: 471 | Diskuse
Počet článků 114 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 2157

Ředitel Liberálního institutu, dříve poradce v Evropském parlamentu.

http://libinst.cz

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...