Rozpočet EU 2017: Nákupní horečka v Evropském parlamentu

Přelom října a listopadu se každoročně v Bruselu nese ve znamení schvalování unijního rozpočtu na příští rok. Rozpočet EU je zhruba stejně velký jako celkový roční HDP České republiky.

Evropská komise letos navrhla rozpočet 157,7 mld. €. Rada EU navrhla o poznání skromnějších 156,3 mld. €. Patří k dobrým tradicím Evropského parlamentu, že ve svém svatém eurohujerském nadšení každý rok ještě pár miliard přihodí. Letos tak europarlament během čtyřiceti minut svého hlasování odmával navýšení rozpočtu na 162,4 mld. €. Radě se to nelíbí, takže se bude muset najít nějaký lidovecký eurokompromis.

Tak jako loni a předloni, navrhovala moje politická skupina (EFDD) v rozpočtu ušetřit. Pokud by mělo být po názoru poslanců z UKIPu nebo Svobodných, navrhli bychom zrušení celého rozpočtu, ale stejně jako loni a předloni jsme spolupracovali s italským Hnutím pěti hvězd a navrhli jenom nezbytné minimum, na kterém by se mohla najít shoda napříč parlamentem. (U jednoho pozměňovacího návrhu se nám stalo, že totožný podala skupina verhofstadtovců-teličkovců ALDE a u jednoho podala Zahradilova ECR odvážnější návrh než my.) Přesto však byly všechny naše pozměňovací návrhy zamítnuty.

Pokud totiž nákupní horečku lidovců a socialistů narušujete nějakými návrhy úspor, nikam nedojdete. Jejich peníze to nejsou, tak co by se strachovali, že?

Letos jsme navrhli uspoření 3,5 mld. €, což představuje 2,2 % rozpočtu navrženého Komisí a Radou. Největší položkou je zrušení Junckerova nejnovějšího tunelu EFSI za 2,6 mld. €. Dále jsme jako každý rok navrhovali zrušení financování pro evropské politické strany, snížení platů a náhrad pro poslance a úředníky, zrušení výdajů na propagandu o výhodnosti eura, zrušení výdajů na setkávání bývalých europoslanců, zmenšení výdajů na Dům evropských dějin, který už požral nehorázné sumy peněz, ale už se snad brzy otevře, atd. atd. Všech 33 našich pozměňovacích návrhů si můžete prohlédnout zde.

A co naopak Evropský parlament schválil? Držte si klobouky.

Pět miliónů pro "rozvoj, implementaci, sledování a vyhodnocování unijní politiky zaměstnanosti a sociální politiky a pracovních podmínek". Ale buďte v klidu, výbor pro zaměstnanost a sociální věci navrhoval patnáct.

324 tisíc navíc pro Evropské středisko pro rozvoj odborného vzdělávání. Jo, to existuje.

Jeden milión pro "propagaci excelence a spolupráce v oblasti evropského mládí a zapojení mladých lidí do evropského demokratického života". To ale není nic proti 42miliónovému navýšení pro ITER nebo 18miliónovému pro sociální fond.

I to je ale almužna proti jedné a půl miliardě eur navíc pro Iniciativu na podporu zaměstnanosti mladých lidí. Já vim, že vy si myslíte, že si ty názvy vymejšlím, ale fakt ne.

Moje vůbec nejoblíbenější položka byl pozměňovací návrh 1608, který zavedl novou rozpočtovou položku ve výši jednoho miliónu eur na "propagaci hodnot Evropské unie skrz hudbu". Jakub Janda tak v sobě kromě hereckých schopností možná objeví i hudební nadání.

Samozřejmě nesmí chybět šestimiliónové navýšení pro životní prostředí a změnu klimatu nebo 1,7 miliónu navíc pro udržitelnou energii, nejsme přece putinovci.

Dva milióny eur navíc pro "dopravu poslanců, dalších lidí a zboží" nebo šestnáct nových pozic pro eurodiplomaty, k čemuž jdou samozřejmě i navýšení odměn téměř o miliardu, by také nemělo zůstat opomenuto.

Celé je to fascinující čtení. Žijeme v sociálním státě, kde i chudí lidé platí DPH, z něhož se platí propagace evropských hodnot muzikou. Není to skvělé?

---

Autor je asistentem v politické skupině Evropa svobody a přímé demokracie (EFDD).

Autor: Martin Pánek | neděle 30.10.2016 10:50 | karma článku: 28,75 | přečteno: 893x
  • Další články autora

Martin Pánek

Dnes je den daňové svobody 2021

25.6.2021 v 7:12 | Karma: 10,33

Martin Pánek

Senát nerušit, posílit

12.10.2020 v 8:03 | Karma: 19,15

Martin Pánek

Dotace morální a nemorální

7.6.2019 v 8:05 | Karma: 22,78
  • Počet článků 114
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2159x
Ředitel Liberálního institutu, dříve poradce v Evropském parlamentu.

http://libinst.cz

Seznam rubrik