Můžou euroskeptici kandidovat do europarlamentu?

Austroskeptik Tomáš Garrigue Masaryk působil v rakouské říšské radě a později se stal prezidentem samostatného státu. Neexistuje důvod, proč by nemohl euroskeptik Petr Mach působit v evropském parlamentu a později se stát premiérem samostatné České republiky.

---

Spousta lidí se nás ptá, jak můžou euroskeptici kandidovat do europarlamentu. Někteří k tomu připojují, že jde o pokrytectví. S tím nelze souhlasit.

Předně si musíme uvědomit, že evropský parlament je mocenská instituce. Každá politická strana usiluje o podíl na moci. Je tedy logické, že každá strana včetně Strany svobodných občanů kandiduje do evropského parlamentu.

Chtít méně Evropské unie je zcela legitimní, i když v této chvíli opoziční názor. A cožpak nemohou v evropské demokracii existovat opoziční názory, pouze souhlasní kývači? Divná demokracie.

Austroskeptik Tomáš Garrigue Masaryk působil v rakouské říšské radě a později se stal prezidentem samostatného státu. Neexistuje důvod, proč by nemohl euroskeptik Petr Mach působit v evropském parlamentu a později se stát premiérem samostatné České republiky.

V každém parlamentu musí fungovat opozice. Pokud nefunguje, stává se z parlamentu tyranské těleso, které nebere ohled na menšiny. Ve svém projevu v europarlamentu to připomněl Václav Klaus. Podle reakce europoslanců, kteří zdrhali, jako by je ta slovo bodala, lze vidět, že europarlament potřebuje opozici jako koza drbání.

I v našem českém parlamentu existuje opozice a nikoho to nepohoršuje. Nikdo se neptá opozičních stran: "Proč kandidujete do instituce, s jejíž většinovým (koaličním) názorem nesouhlasíte?" Sami snad vidíte, jak nesmyslná ta otázka je.

V dějinách existují snad ve všech zemích příklady poslanců, kteří využívali svého poslaneckého mandátu k tomu, aby prosadili větší autonomii svojí oblasti. My máme příklad v Masarykovi a další v říšské radě. Na začátku 90. let se o totéž pokoušeli moravisté.

A jak říká Nigel Farage:

A ano, jsem placený Evropským parlamentem, protože to, co děláme – tak jako Skotská národní strana nebo jako irští nacionalisté v 19. století –, je to, že používáme tyto peníze, abychom upozornili na to zbytečné utrácení, ty podvody a rozsah, v jakém jsou naše země ovládány těmito parlamenty. A jakmile dostanu tu možnost, pane, abych byl kaprem, který bude hlasovat pro Vánoce, udělám to.

Svobodní rádi odhlasují zrušení vlastních europoslaneckých míst.

Autor: Martin Pánek | pondělí 24.2.2014 8:25 | karma článku: 26,99 | přečteno: 873x
  • Další články autora

Martin Pánek

Dnes je den daňové svobody 2021

25.6.2021 v 7:12 | Karma: 10,33

Martin Pánek

Senát nerušit, posílit

12.10.2020 v 8:03 | Karma: 19,15

Martin Pánek

Dotace morální a nemorální

7.6.2019 v 8:05 | Karma: 22,78
  • Počet článků 114
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2159x
Ředitel Liberálního institutu, dříve poradce v Evropském parlamentu.

http://libinst.cz

Seznam rubrik