Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Je tu ovšem jedno velké nebezpečí. Je mnoho voličů, kteří Senát berou pouze jako trafiku pro neschopné a vysloužilce všeho druhu a zároveň vědí, že senátoři nemají téměř žádný vliv na směřování ČR. Pokud by ovšem Senát získal větší kompetence, které by vládě komplikovaly život, pak by se mohlo stát, že se volební účast voleb do Senátu přiblíží nebo vyrovná volební účasti do PS a opozice ztratí vliv v Senátu. A to by byla teprve jízda.

0 0
možnosti
Foto

Ono s těmi volbami do Senátu je spojen takový menší politický cyklus, tj. roste snaha podplácet voliče nějakými těmi sliby či prebendami.

0 0
možnosti
Foto

O rušení senátu sní ti, kteří tam mají minimum senátorů a kterým tu a tam senát šlápne na kuří očko. :-)

6 6
možnosti
Foto

Kuří očko přišlápli? Dobře Vám tak. ;-D

0 0
možnosti

Stačí, aby některá extrémní strana získala několik desítek tisíc hlasů svých skalních a ukázněných příznivců, a snadno ovládne senát. Posílení pravomocí mi tedy nepřijde jako dobrý nápad.

7 4
možnosti
Foto

Extrémní ANO tam má jen jedno křeslo, takže odtud naštěstí nebezpečí nehrozí. ;-D

5 1
možnosti

Další zbytečný blok, zbytečného ředitele, zbytečného institutu !!!

;-D;-D;-D

5 10
možnosti

Přijde mi poměrně úsměvná logika: lidé senát nepovažují za důležitý takže nechodí volit - přidejme mu zásadní pravomoci ( faktickou schopnost zablokovat legislativní proces) a lidé k volbám přijdou. A co když nepřijdou? Ohromné možnosti škodit ( které už má prezident) získá parta človíčků kteří mají mandát od voličů zhusta v počtu jednotlivých tisíců. Nevím, proč Vám vadí hrozba "diktatury většiny", když navrhujete možnost "diktatury" směšné menšiny.

8 5
možnosti

Účast u voleb do senátu mluví jasně. Voličům, to jest běžným občanům této země, je slušně řečeno ukradený. Tak proč si tuto naprostou zbytečnou instituci udržovat.

8 10
možnosti

Senát nesmí nahrazovat práci sněmovny, nebo mít možnost tuto práci účelově blokovat. Takže žádné veto, či přitvrzení ve většině. Některé podobné pravomoci má dnes prezident při ustavování vlády a ve vládní krizi. No vidíme, že když je u moci egomaniak, neváhající narušit hranice ústavy, pak může blokovat záměrně chod státu a vydírat nás i poslance, dokud není po jeho. On si s důsledky hlavu neláme a my se s tím pereme každý den. Kdyby byla šance, že by se mohl podobně chovat senát a ovládla by ho dostatečně velká skupina pitomců, pak pámbu s námi.

Že by sněmovna schvalovala výroční zprávy veřejnoprávních médií a senát by volil radu, nebo většinu v radách, to je dobrý nápad. Tlak, který zejména na zpravodajství vyvíjejí momentálně vládnoucí elity, by se určitě zmírnil. Podobná dělba moci i v dalších oblastech by byla určitě v zájmu demokracie a posílilo by to prestiž senátu.

3 3
možnosti

Prezident porušuje ústavu ?

A od kdy ?

K čemu pak máme ústavní soud ?

;-D;-D;-D

4 6
možnosti

No, kdyby měl Senát právo veta a Sněmovna by ho mohla zvrátit pouze 3/5 nebo vyšší většinou, jak navrhujete, došlo by ke kolapsu vládnutí. Právě z důvodů odlišnosti obou institucí. Nikdo by nic nebyl schopen prosadit. V praxi, ne ve Vaších hezkých teoriích.

Taky Vaše představa, že všichni kritici Senátu tak činí proto, že neuspěli, a ne pro nezájem, který Češi k Senátu chovají a z něj plynoucí katastrofální slabosti mandátu jednotlivých senátorů, je účelová, i když účelovost házte na druhé. Vždyť senátora za Karvinsko zvolila 3,8% oprávněných voličů, to je několik stovek lidí. Prezidenta volily miliony.

Samozřejmě že zrušení Senátu by nebylo pouhým prostým zrušením bez náhrady, to jistě ne. Některé jeho mocensky vyvažující funkce by se musely přenést na různé aktéry se silnějším mandátem a vyvážit.

Ale na rozdíl od všech ostatních voleb, ty senátní lidé nepřijali za své a to by mělo mít důsledky. Demokracie potřebuje silné mandáty od voličů. Zcela nutně.

7 0
možnosti

Nemáte pravdu. Většina zákonů, tedy těch nutných k vládnutí, prochází téměř jednohlasně. No a na kontroverzních zákonech by holt musela koalice vybudovat nějakou širší podporu. Přispělo by to stabilizaci politiky.

3 1
možnosti
Foto

Mám alibi, vždy jsem plédoval za změnu Senátu v druhou komoru krajů, čímž by odpadla námitka nízké volební účasti, i když ČSSD měla většinu.

0 0
možnosti

Ano, to je jedno možné řešení, i když v české společnosti není příliš silná identifikace s kraji. Ale neumím si představit, že taková změna by prošla.

0 0
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS