Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Nesouhlas s autorem. Je to cista nemagogie. Autor vyuziva jen argumenty, ktere se mu hodi do kramu.Napr.: VK jmenoval Topolanka premierem, protoze proste ODS vyhrala volby. V tom neni treba hledat zadne slozitosti. Jmenovani premierem neni podmineno nejakymi podpisy. A kdyz uz chcete argumentovat podepsanou podporou PS, tak Nemcova prisla k MZ s tim, ze maji zajisteno 101 podpisu. Proste jen hledate ceho se chyti. Ale neni ceho.:-(

3 1
možnosti

Souhlas s autorem. Navíc pro mě je prezident Zeman přijatelnější než byli Klaus a Havel.

2 2
možnosti

J55a54n 98V59e48s89e67l31ý

19. 7. 2013 18:23

Pane jo, tak Svobodní už citují z Práva! No jaká škoda, že už není Rudé, viďte? Stačí přejmenovat a hned se všemu může věřit. ;-D

Zkuste si najít stenozáznam ze sněmovny, zda Havel opravdu takto vyhrožoval sněmovně, mudrlante...

Ale jinak bych vyslovil souhlas, protože já bych naprosto v pohodě ctil "ústavní zvyklost", kterou poprvé použil a k dokonalosti vypiloval V.K., že dvakrát jmenuje premiéra (M.T.) aniž by bylo jasné, že získá důvěru. Dokonce tím, že nezískal důvěru poprvé, tak to dostal znova.

Věřím, že i kdyby Rusnokova vláda důvěru nezískala, že tuhle prima "ústavní zvyklost" použije i prezident Zeman... :-P

1 1
možnosti

Nestalo se to ve Sněmovně, takže stenozáznam nemůže existovat, chytráku.

0 0
možnosti

Pokud necítíte ten zásadní rozdíl oproti zmiňovaným příkladům je problém s chápáním situace na Vaší straně. Tady totiž není stav, kdy není jisté zda vláda důvěru dostane, nýbrž je naprosto jisté že tato vláda důvěru nedostane a navíc stojedničková většina poslanců jasně a dopředu deklarovala úmysl takto koaličně vládnout dále.

Pokud se na to podíváte takto, je jasné, že vše co se teď děje jsou jen mocenské tanečky pana Zemena, ačkoli bezpochyby neprovádí nic protiústavního. 

Že však svým chováním prezident "przní" ducha ústavy je jasné. Takového "prznění" jsem si u předchozích prezidentů nevšiml.

4 3
možnosti

Vy jste nečetl článek? Tošovský dostal důvěru jen tím, že vydíral sněmovnu. Nic více. A o tom, jestli Rusnok dostane důvěru zjistíme, až při hlasování.

2 0
možnosti
Uživatel požádal o vymazání
8 9
možnosti
Uživatel požádal o vymazání
5 4
možnosti
Foto

Velmi správný článek, dobře ilustruje, že si propaganda nikdy nepamatuje to, co nám do hlavy cpala v minulosti. Karma R^

3 2
možnosti

J65a76n 91B83u48r95i14a31n

16. 7. 2013 10:51

Snažíte se srovnat nesrovnatelné. Tošovského vláda byla jmenována s jasným cílem - přechodně vládnout do předčasných voleb. Dnes už se ale Zeman ani Rusnok netají tím, že si přejí, aby vláda vládla až do řádných voleb.

Tošovského vláda byla jmenována po demisi Klausova kabinetu, který se rozpadl z politických důvodů (financování ODS - koaliční partneři KDU a ODA tuto koalici opustili a v parlamentu nebyla žádná většina ani dohoda).

Nečas ale odstoupil spíše z osobních důvodů a v parlamentu pravděpodobně většina dále existuje. I když se to i mně nelíbí, protože ta většina není založena na politice, ale jen osobním prospěchu (strana VV a Lidem).

Havel se tehdejší politickou krizi snažil vyřešit - jmenoval úřednickou vládu s jasným posláním - PŘEDČASNÉ VOLBY.

Zeman nynější krizi neřeší - jen ji prohlubuje a snaží se z ní politicky těžit!

Ke jmenování vlád Klausem se vyjadřovat nebudu, protože Zeman a Klaus jedno jest!

5 5
možnosti

V podstatě jste argumenty v článku nevyvrátil, ale podpořil. To, co zmiňujete, jsou okrajové okolnosti. Podstata stále tkví v tom, že co vyčítají Zemanovi, dělali i jeho předchůdci. Tečka.

A nemyslím si, že by Zeman nějak zásadně prohluboval krizi, to dělají právě spíš lidé jako Schwarzenberg.

6 2
možnosti
Foto

Pan Pánek je geniální. Onehdy se po asi třítýdenním pobytu v Číně stal odborníkem a tuto zemi a všude vychvaloval úroveň čínské demokracie. Nyní se z něho stal po přečtení jednoho odstavce expert na ústavu. Kromě geniality se však vyznačuje jistou arogancí a často sprostě útočí na ty, kteří jeho skvělé myšlenky nedokáží patřičně ocenit. Tedy, jak říkal již Forrest Gump - pro hlupáka každý hloupý.

7 3
možnosti

A k tomu pan Calta napíše jadrný komentář, plný argumentů.

Tlesk, tlesk...

2 3
možnosti

Autore...možná se ještě trochu prospat.

A) Václav Havel (bez ohledu na své chyby, kterých měl moc) měl daleko silnější mandát, než bude mít kdokoliv po něm v dohledné době.

B) Václav Havel, přestože naše Ústava opravdu umožňujě prezidentskou demokracii, namísto parlamentní, tyto pravomoce nikdy nevyužil. Ani ve věcech, které ho opravdu hodně ranili alá rozdělení Československa, které mohl ze své pozice zarazit.

C) Ani VH, ani VK nikdy nejmenovali vládu svých kamarádů proti deklarované a jasné většině ve sněmovně. Kor už vůbec ne tehdy, kdy ta vláda kamarádů neměla ani jeden hlas (teď už tedy asi nějaké má, levičáci už se pokoušej obchodovat, páč jim došlo, že Zeman by jim to spočítal - o absenci jejich páteře nemluvě).

Tzn co jste zmínil jen bokem, totalitu - totalitním systémům ohýbajícím pravidla demokracie vždy pomáhali na trůn slepýši vašeho typu. Buďte na sebe hrdý. Nebo radši ne, nejste první a určitě ani poslední....

5 4
možnosti

J63i23r54i 31C51e37e

16. 7. 2013 10:23

Jakej měl Veškrna mandát? Že se nechal zvolit od komunistických poslanců? Nebo mandát z volby, kdy musel jít Sládek do cely předběžného zadržení, aby jeho volba vůbec prošla? Nebo madát podepřený lhaním, že republiku dovede k prvním svobodným volbám a vypadne?

Nebylo toho zbožňování Havla už dost?

4 4
možnosti
  • Počet článků 114
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2159x
Ředitel Liberálního institutu, dříve poradce v Evropském parlamentu.

http://libinst.cz

Seznam rubrik