Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Když je legalizace horší než současný stav – předběžné dojmy z návrhu legalizace marihuany

Česká pirátská strana představila návrh legalizace marihuany. Vedle reformy copyrightu jde o jedno z hlavních témat strany od jejího vzniku v roce 2009.

Obsáhlou, 254stránkovou, studii s plným názvem Regulace trhu s konopím – dopadová studie dala dohromady eklektická skupina pod vedením Venduly Běláčkové. Hlavní zástupkyní za Piráty je Jana Michailidu, která začátkem roku kandidovala na předsedkyni této vládní strany. Její rozhovor o tomto návrhu na DVTV je ke zhlédnutí zde.

Jak již bylo řečeno, studie je velmi dlouhá a byla vydána včera. Nestihl jsem ji ještě celou pročíst, následující řádky proto píši pouze se znalostí úvodu a shrnutí studie, vystoupení paní Michailidu v DVTV a s předchozí (spíše laickou) znalostí legalizačních snah ve světě.

Návrh přichází v situaci, kdy dle Národního monitorovacího střediska pro drogy a závislosti vyzkoušelo konopné látky 23,8 % dospělé populace (zdroj, s. 2) a kdy těsná většina populace dlouhodobě souhlasí, že je morální marihuanu aspoň vyzkoušet (zdroj, s. 3). Já osobně bych si těžko vzpomínal na kohokoliv v mojí generaci, kdo – obdobně jako já – marihuanu nikdy nezkusil. Avšak mezi „boomery“ zjevně existují lidé, kteří soudí opak – např. idiot Jakub Frydrych nebo Milan Chovanec ústavu ČSSD.

Návrh tedy vcelku tráví dost času tím, že ukazuje negativní následky prohibice a ukazuje, že konzumace marihuany není tak nebezpečná, jak si „boomeři“ myslí. Ustupuje jim však tak moc, že z legalizace dělá v podstatě nepoužitelný systém. Pojďme se na to podívat.

Návrh začíná grafem převzatým ze studie Mravčík et al. (2019), zde kopíruji přímo ze studie:

Graf navozuje dojem, že si autoři myslí, že plně legalizovaný trh s marihuanou (jako např. trh s rohlíky) by měl stejné negativní důsledky jako prohibice. Mravčík a kol. ve své studii doplňují graf tímto textem: "Panuje shoda na tom, že závislost míry zdravotní a společenské škodlivosti užívání návykových látek na míře přísnosti regulace má podobu křivky ve tvaru písmene U, kdy neregulovaný volný trh na jedné straně i přísná prohibice na straně druhé jsou spojeny s vysokými zdravotními a společenskými škodami, přičemž nejnižší škody a nejvyšší míra společenského blahobytu (well-being) jsou spojeny s přiměřenou regulací nabídky na nejnižším bodě tzv. U-křivky."

Pokud je toto výchozí bod, ze kterého pracovní skupina Pirátů vycházela, pak se nemůžeme divit tomu, co předložili: přeregulovaný, paternalistický a nefunkční systém. Piráti se chlubí, že „navržený model [je] jedinečný“ namísto toho, aby představili model okopírovaný, ale zato funkční (např. kalifornský).

Návrh obsahuje legalizaci pěstování, a to na 2000 m čtverečných plochy jedním licencovaným subjektem (s. 31), což je čtvrtina fotbalového hřiště (nebo jedna dvacetina Václavského náměstí). Jistě uznáte, že to není příliš velké pole. Text dále hovoří o tom, že jeden licencovaný subjekt může mít až deset licencí, ale není mi jasné, zda to znamená, že může mít až 2,5 fotbalových hřišť, což by stejně bylo ukrutně malé pole.

Licence by měl udělovat nový úřad na zrušení, který se v návrhu jmenuje prostě Agentura, a měl by je udělovat pouze na pět let a bez účasti tabákových a alkoholových firem.

Marihuana by dle návrhu měla být daněna tak, „aby se legální konopí prodávalo za podobnou cenu jako to nelegální“ (s. 32) – a to proto, aby nebyl „v nežádoucí míře podporován nárůst užívání konopí jako takového“ (tamtéž). Stát tedy mozkovým myšlením přišel na to, kolik marihuany se konzumuje teď za prohibice, a dle návrhu Pirátů by toto množství měl cílovat jako centrální banka inflaci. Kanálem pro toto cílování má být fidlání se spotřební daní.

„Výroba konopí bude pod přísnou kontrolou ze strany Agentury z hlediska množství a jakosti vypěstovaného konopí. K tomu bude využit „seed to sale“ systém, který sleduje pohyb produktu od semínka, přes rostlinu až po zpracovanou sušinu a její prodej. Agentura současně vydá seznam zakázaných / povolených pěstebních technik a aditiv,“ (s. 32) přičemž budou omezeny (jak?) příchutě a minimálně v prvním roce bude zákaz koncentrátů a edibles. (s. 104)

Každý, kdo si bude chtít pěstovat marihuanu sám a nebude chtít být považován za zločince, se bude muset státu nahlásit a získat povolení pro pěstování max. 5 rostlin. (s. 32) Může být však v klidu, že Agentura po něm nebude vymáhat kvalitu. (Tamtéž.)

Prodej bude ve specializovaných obchodech, ale kouřit se bude smět jedině na zahrádkách těchto obchodů, a to pokud to povolí příslušná obec. V žádném případě se ale na těchto zahrádkách nebude smět konzumovat alkohol. (Tamtéž.)

Marihuanu nebude možno prodávat online a nebude možno jakkoliv ji propagovat. (s. 33)

Nyní se dostáváme k „nejlepší“ části, kterou raději cituji v plném znění: „Množstevní limit pro nákup konopí bude stanoven centrálně s využitím registračního systému pro oprávněné uživatele (spravován Agenturou) a uživatelských účtů. Horní limit pro nákup bude 10 g denně a 100 g měsíčně. Jednotlivci si budou případně moci stanovit limit nižší, aby si tím usnadnili kontrolu nad svým užíváním. Významné nárůsty v objemu získaného konopí nebo zvýšení individuálně nastaveného limitu budou mimo jiné důvody pro nabídku poradenské harm reduction intervence.“ (s. 33)

Takže každý zákazník (avšak pouze občan ČR, s. 32) se bude muset registrovat a stát bude hlídat nejenom, zda jeho nákupy nepřesahují z prstu vycucaný arbitrární limit 10 g denně a 100 g měsíčně, ale také zda náhodou nestoupla jeho spotřeba oproti minulým měsícům. Pokud ano, dá vám stát nabídku, kterou nelze odmítnout. Jistě tyto seznamy nikdo neleakne a k ničemu nezneužije. Jak by vás to mohlo napadnout?

Maximální koncentrace THC v legální marihuaně má být 20 % (např. v Coloradu limit není, průměr je 19,6 % – zdroj, s. 10, studie pro více států zde) s minimální koncentrací CBD 1 %.

Důležité je také „Limitování ziskových příležitostí pro ekonomické subjekty, které by mohly jednat v rozporu s požadavky na ochranu veřejného zdraví“ (s. 29).

Kdo se chce seznámit s celou studií, může tak učinit na webu Pirátů. Studie také tráví dost času vypočítáváním výnosů a nákladů pro státní rozpočet, to jistě může zajímat ministra financí, ale mně je to koneckonců celkem jedno. Legalizace marihuany je správná, ať na ní stát vydělá, nebo ne.

Při pročítání jsem z hlavy nemohl dostat dvě myšlenky:

1) Na jednom semináři v americkém Cato Institutu u budoucnosti fusionismu mezi libertariány a demokraty říkala šéfredaktorka časopisu Reason Katherine Mangu-Wardová, že libertariáni se s levicí shodnou na některých tématech, avšak pouze na pět minut. Hned potom bude levice chtít danou věc zdanit a zregulovat tak, že celý návrh zkazí.

2) „Progresivismus: Neutuchající strach, že někdo někde dosahuje zisku.“ –Alex Tabarrok

Můj předběžný dojem z publikovaného návrhu tak je, že kvůli přehnanému strachu z negativních důsledků legalizace (z nichž většina je internalizována uživatelem a neměla by nás vůbec zajímat), kvůli strachu z volného trhu a zřejmě kvůli strachu z parlamentních „boomerů“, jako jsou Marian Jurečka nebo Marek Benda předkládají Piráti nefunkční systém, který má – obávám se – více negativ než pozitiv. (Jsem otevřen změnit svůj názor po přečtení celé studie, nebo samozřejmě po předložení protiargumentů.)

Česká republika není USA, za konzumaci marihuany se zde netrestá, takže nevidím urgentní lidskoprávní důvod přijmout zpackanou legalizaci místo něčeho, co bude trh s marihuanou legalizovat aspoň tak jako to mají v předních jurisdikcích, např. v již zmíněné Kalifornii nebo Coloradu.

Pirátům a pracovní skupině nicméně i tak děkuji, že se jako jediní zhostili tohoto tématu a posunuli jej zase o kousek dál. Já bych samozřejmě navrhoval daleko liberálnější počin. Jak jsem ostatně říkal na politické debatě, organizované Piráty na Million Marihuana Marchi, kam jsem byl třikrát pozván: Každý by měl mít právo marihuanu pěstovat, kouřit (a to i v restauracích), sdílet, prodávat a vůbec si s ní dělat, co chce. Stát ať ji klidně zdaní, ale pouze tak, aby se nevyplatilo dále s ní obchodovat na nelegálním trhu. Můj realističtější návrh je okopírovat legislativní řešení z Kalifornie nebo Colorada.

Uvidíme, jak si tento návrh povede v legislativním procesu. Věřím, že se jej povede zracionalizovat a prosadit.

A pokud by přece jenom prošel ve formě, jak je napsán, pak nabízím svoji plnou měsíční kvótu komukoliv, včetně cizinců.

Autor: Martin Pánek | pátek 16.9.2022 8:42 | karma článku: 15,57 | přečteno: 821x
  • Další články autora

Martin Pánek

Elon Musk nerozumí svobodě slova ani moderování obsahu na sociálních sítích

Nejbohatší člověk světa Elon Musk se rozhodl koupit sociální síť Twitter, údajně proto, že nerespektuje svobodu slova.

23.5.2022 v 13:24 | Karma: 10,30 | Přečteno: 544x | Diskuse| Politika

Martin Pánek

Dnes je den daňové svobody 2021

Dnes slavíme Den daňové svobody 2021.Daňová nesvoboda skončila letos 25. června, což je 48 procent roku. Liberální institut vypočítává tento den od roku 2000.

25.6.2021 v 7:12 | Karma: 10,33 | Přečteno: 323x | Diskuse| Politika

Martin Pánek

Nobelova cena za ekonomii 2020: Jak správně nastavit aukce a vydělat na tom balík

Nobelova cena za ekonomii připadla i v roce 2020 zaslouženě dalším dvěma géniům a velkým postavám ekonomické teorie.

13.10.2020 v 8:03 | Karma: 6,81 | Přečteno: 360x | Diskuse| Ekonomika

Martin Pánek

Senát nerušit, posílit

Tak jako se každý rok vracejí sněženky, každé senátní volby slyšíme stesky poražených, že bychom měli zrušit Senát.

12.10.2020 v 8:03 | Karma: 19,15 | Přečteno: 810x | Diskuse| Politika

Martin Pánek

Evropská unie novým rozpočtem učinila další centralizační skok

Čtyřdenní summit Evropské rady schválil návrh tzv. víceletého finančního rámce, tedy sedmiletého rozpočtu EU. Spolu s ním schválil také fond obnovy, který představuje další milník evropské centralizace.

24.7.2020 v 12:10 | Karma: 19,87 | Přečteno: 492x | Diskuse| Politika

Martin Pánek

Pochvala předsedy Senátu Miloše Vystrčila

Nestává se často, že Liberální institut může nějakého politika za něco pochválit. O to raději tak činím dnes, kdy během Otázek Václava Moravce vyšlo najevo, že předseda Senátu Miloš Vystrčil odcestuje do Tchaj-wanu.

8.6.2020 v 8:03 | Karma: 29,27 | Přečteno: 1278x | Diskuse| Politika

Martin Pánek

Cthulhu potvrzuje, jak nesmyslná je copyrightová směrnice

V souvislosti s karanténou, kterou uvalila celá řadu jurisdikcí kvůli koronavirové pandemii, se po sociálních sítích začaly šířit fotky měst, která namísto lidí ovládla zvířata, když jsou teď vyklizená.

31.3.2020 v 10:04 | Karma: 16,66 | Přečteno: 619x | Diskuse| Politika

Martin Pánek

Co čekat od nové Evropské komise

Ursula von der Leyenová představila tento týden novou Evropskou komisi, která ještě musí být jako celek schválena Evropským parlamentem.

17.9.2019 v 8:03 | Karma: 23,71 | Přečteno: 588x | Diskuse| Politika

Martin Pánek

Dotace morální a nemorální

Premiér Babiš čelí další kauze kvůli evropským dotacím. Z úst politiků i komentátorů se ozývá známá písnička: Systém je správný, jenom my Češi jsme laxní při kontrolách a necháváme šíbry, aby systém zneužívali.

7.6.2019 v 8:05 | Karma: 22,78 | Přečteno: 1055x | Diskuse| Politika

Martin Pánek

Nejliberálnějším europoslancem je Payne ze Svobodných, nejhorší je Keller

Nejliberálnějšími europoslanci v právě končícím volebním období 2014–2019 se stali Jiří Payne a Petr Mach ze Svobodných (EFDD), nejméně liberálními naopak Jan Keller a Pavel Poc z ČSSD (S&D).

23.5.2019 v 7:58 | Karma: 9,56 | Přečteno: 363x | Diskuse| Politika

Martin Pánek

Daniel Hannan, muž za brexitem, přijíždí do Prahy

Kdo je Daniel Hannan, laureát výroční ceny Liberálního institutu 2018? Pojďte si jej poslechnout v úterý v 18:00 v Cevru.

10.5.2019 v 9:40 | Karma: 7,43 | Přečteno: 232x | Diskuse| Pozvánky, akce

Martin Pánek

Ostudná dohoda o vystoupení Británie z EU

Když v 19. století podepisovaly západní mocnosti dohody s čchingskou Čínou, byly tyto smlouvy pro Čínu tak nevýhodné, že vešly do podvědomí jako nerovné smlouvy.

13.12.2018 v 8:05 | Karma: 29,44 | Přečteno: 1233x | Diskuse| Politika

Martin Pánek

„Idiotská směrnice o copyrightu“ a další dění v Evropském parlamentu

Vstávat a cvičit, regulace šlechtí! Po dvouměsíční dovolené s lobbisty na jachtách se europoslanci vrátili do továrny na regulace a jali se nám zlepšit život. Co konkrétně schválili na zářijovém zasedání, o tom je dnešní článek.

24.9.2018 v 8:05 | Karma: 29,11 | Přečteno: 852x | Diskuse| Politika

Martin Pánek

Nacistická trička, catcalling, průvodci v Praze, Alex Jones, tajemník SPD a Google v Číně

Dnes o svobodě slova. Nechť žiješ v zajímavé době. Tato apokryfní čínská kletba nám říká, že doba klidu a míru je lepší pro život než doba zajímavých událostí.

10.8.2018 v 8:00 | Karma: 12,90 | Přečteno: 514x | Diskuse| Politika

Martin Pánek

Vláda zakáže žraločí kostýmy, děkujeme

Podle reportáže iDnes.cz s názvem "Zákaz zahalování tváře na veřejnosti navrhnou lidovci i SPD. Babiš je pro" se sešla mesaliance KDU-SPD-ANO-STAN, která se rozhodla zakázat v ČR zahalování tváře na veřejnosti.

9.8.2018 v 8:05 | Karma: 20,20 | Přečteno: 1191x | Diskuse| Politika

Martin Pánek

Život v pokroku – předmluva ke knize "Pokrok"

Narodili jsme se před třiceti lety, v létě roku 1987. Zatímco náš svět v komunistickém Východním bloku vypadal takřka stejně jako svět našich rodičů, už za dva roky se všechno změnilo.

21.5.2018 v 8:03 | Karma: 8,10 | Přečteno: 191x | Diskuse| Kultura

Martin Pánek

Předseda Evropské komise poctil Karla Marxe. Není divu

V pátek 4. května byla v německém Trieru odhalena socha Karla Marxe k 200. výročí jeho narození v tomto městě. Této veselice se zúčastnil taktéž předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker.

9.5.2018 v 8:05 | Karma: 29,68 | Přečteno: 711x | Diskuse| Politika

Martin Pánek

Zbavme se celní unie a společné obchodní politiky

Evropský celní sazebník čítá 13 tisíc položek a rozkládá se na téměř tisíci stranách. Je to jedna z nejhorších věcí na Evropské unii a bohužel se o ní vůbec nemluví.

19.4.2018 v 8:01 | Karma: 24,96 | Přečteno: 764x | Diskuse| Politika

Martin Pánek

Chceme evropskou spolupráci, ale ne politickou unii

Úvodní příspěvek Martin Pánka na debatě „EU — ano, či ne“ s šéfredaktorkou EurActiv.cz Adélou Denkovou, která se konala 3. dubna 2018 v Ústí nad Labem.

9.4.2018 v 8:11 | Karma: 23,21 | Přečteno: 436x | Diskuse| Politika

Martin Pánek

Donald Trump: Rok první

K překvapení celého světa se 45. prezidentem USA stal Donald Trump. 20. ledna uplynul jeho první rok v úřadě. Jak si vedl, hodnotí z liberálních pozic Martin Pánek.

31.1.2018 v 8:02 | Karma: 9,67 | Přečteno: 482x | Diskuse| Politika
  • Počet článků 114
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2159x
Ředitel Liberálního institutu, dříve poradce v Evropském parlamentu.

http://libinst.cz

Seznam rubrik