Pochvala předsedy Senátu Miloše Vystrčila

8. 06. 2020 8:03:30
Nestává se často, že Liberální institut může nějakého politika za něco pochválit. O to raději tak činím dnes, kdy během Otázek Václava Moravce vyšlo najevo, že předseda Senátu Miloš Vystrčil odcestuje do Tchaj-wanu.

Nestává se často, že Liberální institut může nějakého politika za něco pochválit. O to raději tak činím dnes, kdy během Otázek Václava Moravce vyšlo najevo, že předseda Senátu Miloš Vystrčil odcestuje do Čínské republiky – země obecně známé jako Taiwan (v českém přepisu Tchaj-wan).

„Ivan Hlinka řekl, že porobený národ nevítězí a je odsouzen k tomu, že jednou špatně skončí. A tyto hodnoty jsou nejdůležitější pro prosperitu. A to vám vůbec, ale vůbec nedochází. [...] Jestli se nevrátíme k tomu, co prosazoval Václav Havel, tzn., že jsme zemí, která si uvědomuje, jak je těžké dosáhnout svobody, jak je těžké být suverénní, jak je těžké nežít tak, aby nám někdo něco přikazoval, a nebudeme to schopni dávat dál, tak skončíme.“
–Miloš Vystrčil

Za tento principiální postoj je nutné Miloše Vystrčila jednoznačně podpořit.

Čínská republika (Taiwan) je na rozdíl od Čínské lidové republiky liberální demokracií, zemí, která by měla být naším primárním partnerem, obzvlášť, když se čínské politbyro v posledních letech neustále více a více stalinizuje.

Podle žebříčku Economic Freedom of the World, na kterém se společně s Fraser Institutem podílí taktéž Liberální institut, je Taiwan dokonce ekonomicky svobodnější zemí než Česká republika: Taiwan je na 19. místě, Česko na 22. a ČLR na ostudném 113.

Byla doba, někdy kolem roku 2010, kdy Coase a Wang psali svoji knihu, kdy se ČLR liberalizovala natolik, že bylo lehké propadnout optimismu, že liberalizace bude pokračovat na osobní svobody a dále na politické, a ČLR v dohledné době nastoupí na cestu liberální demokracie. Bohužel se tak nestalo. Medvídek Pú Xi Jinping se nechal zvolit doživotním carem, začal věznit Ujgury do koncentračních táborů, masivně cenzurovat svobodný projev Číňanů na sociálních sítích a zavírat za něj Číňany do vězení, popřel platnost Sino-britské deklarace a stupňuje tlak na Taiwan i Hong Kong.

Podle dat Českého statistického úřadu vypadá český zahraniční obchod s ČLR a Taiwanem následovně:

dovoz (mil. Kč)podíl na celkovém dovozu vývoz (mil. Kč)podíl na celkovém vývozu
ČLR91 36710,3 % 10 0281,1 %
Taiwan5 8510,7 % 1 5380,2 %
Hong Kong4920,1 % 1 3870,1 %


Z dat plyne, že pokud by čínské politbyro chtělo situaci eskalovat např. absolutním embargem na obchod s Českou republikou, významně by se to dotklo českých importů, protože dovozy z ČLR tvoří přes desetinu objemu toho, co do České republiky za rok dovezeme.

V takovém případě bychom se zřejmě museli vzdát značek jako Lenovo, Huawei, Xiaomi, Oneplus a dalších, z nichž některé já osobně používám nepřetržitě už dlouhá léta, ale domnívám se – možná stejně jako předseda Senátu Vystrčil, že je načase říct, že čeho je moc, toho je příliš.

Na Taiwan se volně cestuje, s Taiwanem se volně obchoduje, de facto uznává nezávislost Taiwanu i ČLR, neboť nestaví obchodní blokády a i na čínských letištích uznává Taiwan jako samostatnou zemi, ale při jakékoliv zmínce o de jure uznání tohoto de facto stavu začne komunistické politbyro v Pekingu vřískat jako pavián. A tak se i taiwanské ambasády všude po světě musí jmenovat "kulturní a obchodní mise".

K tomu stojí za to poznamenat, že čínský nárok na Taiwan je směšný, neboť Komunistická strana Číny Taiwan nikdy neměla pod svojí správou. Pro zájemce četba o nadvládě dynastie Qing (Čhing), která Taiwan předala v roce 1895 Japonsku zde.

Miloš Vystrčil patří podle naší metodiky mezi nejliberálnější senátory. (Aktualizovaný žebříček zveřejníme na podzim.) Zvykli jsme si nahlížet na politiky velmi cynicky – a možná je postoj předsedy Senátu postoj pouze kalkulem, jak posílit preference ODS –, avšak z událostí posledních několika měsíců jasně plyne, pod jak velkým tlakem se Miloš Vystrčil nyní nachází, takže bych se spíše přikláněl k tomu, že se skutečně snaží naplnit slova z úvodu tohoto článku. Koneckonců, jeho strana měla kdysi jako slogan ODS: Obrana demokracie a svobody (pdf), snad to platí i dnes.

Šťastnou cestu do Čínské republiky, pane předsedo, je to krásná a zajímavá země!

A na závěr ještě jeden graf:


zdroj

Autor: Martin Pánek | pondělí 8.6.2020 8:03 | karma článku: 29.27 | přečteno: 1257x

Další články blogera

Martin Pánek

Když je legalizace horší než současný stav – předběžné dojmy z návrhu legalizace marihuany

Česká pirátská strana představila návrh legalizace marihuany. Vedle reformy copyrightu jde o jedno z hlavních témat strany od jejího vzniku v roce 2009.

16.9.2022 v 8:42 | Karma článku: 15.57 | Přečteno: 793 | Diskuse

Martin Pánek

Elon Musk nerozumí svobodě slova ani moderování obsahu na sociálních sítích

Nejbohatší člověk světa Elon Musk se rozhodl koupit sociální síť Twitter, údajně proto, že nerespektuje svobodu slova.

23.5.2022 v 13:24 | Karma článku: 10.30 | Přečteno: 512 | Diskuse

Další články z rubriky Politika

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 15.25 | Přečteno: 200 | Diskuse

Petr Duchoslav

Ruský břeh Roberta Fica

Jsem proslovenský, dělám vlasteneckou a suverénní politiku, vše jen pro národ. Tak by se stručně dala charakterizovat politika staronového premiéra Roberta Fica. Zní to sice líbivě, ale realita je bohužel jiná.

27.3.2024 v 9:24 | Karma článku: 25.10 | Přečteno: 501 | Diskuse

Petr Štrompf

Utažený kremelský šroub. Stržený závit pak způsobí pohromu

Islamisté vraždící v Moskvě. Mrtví na obou stranách ukrajinské fronty. Represe režimu, žijícího ve strachu o sebe samého. Šrouby stále utahuje a bude je utahovat ještě víc.

26.3.2024 v 17:34 | Karma článku: 18.71 | Přečteno: 463 | Diskuse

Michal Sabó

Rudá záře nad Moskvou aneb mají teroristi právo na soucit?

Útok v Rusku, při němž útočníci v koncertním sále na okraji Moskvy v pátek zabili nejméně 133 lidí a mnoho dalších zranili, nám nastavil zrcadlo. Máme Rusko litovat?

26.3.2024 v 7:13 | Karma článku: 36.52 | Přečteno: 2303 | Diskuse

Bohumír Šimek

Je Babiš bezpečnostní riziko?

Mimořádná schůze sněmovny, tentokrát svolaná vládní pětikoalicí, které přetekl kalich trpělivosti, a která zvažuje riziková chování opozice, a opozice obviňující z bezpečnostního rizika vládu. Kdo má pravdu?

25.3.2024 v 18:15 | Karma článku: 22.86 | Přečteno: 650 | Diskuse
Počet článků 114 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 2157

Ředitel Liberálního institutu, dříve poradce v Evropském parlamentu.

http://libinst.cz

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...