Martin Pánek

Svobodní vysílají do europarlu rozmanitou šestici

23. 05. 2014 10:16:46
Zřejmě si říkáte, že všichni členové Svobodných musí být stejní. Nebo aspoň minimálně kandidáti. Všichni podle jednoho mustru. Vždyť přece Svobodní jsou známí svoji ideovou vyhraněností, údajnou dogmatičností a lpěním na Hayekovi. Skutečnost však nemůže být dále od pravdy. Dovolte mi představit první šestku našich kandidátů do europarlamentu a zdůraznit rozdíly mezi nimi.

1. Petr Mach Petra Macha asi netřeba představovat. Ph.D. z financí, učitel ekonomie, vydavatel Laissez Faire. Doménou Petra Macha je ekonomie, určitě ale není žádný fachidiot. Naopak bych řekl, že v poslední době ve svých vystoupeních ekonomickou argumentaci prakticky nevyužívá.

Jak všichni dobře víme, Petr Mach je českou verzí pravého britského gentlemana. Vždy klidný a věcný, ale s oponentem si poradí velmi snadno.

Naopak 2. Jiří Payne se nebojí v debatě zvýšit hlas a zdůraznit tak, že to, o čem mluví, je závažná věc. Neshodnu se s ním na všem, ale rozhodně se ho vyplatí poslouchat. Obrovsky sečtělý a inteligentní člověk, hodně vychází z tradic první republiky a z nás všech Svobodných se nejlépe vyzná v politické práci. Kdo ho někdy viděl, jak maká na kontaktní kampani, musí před ním smeknout. Je to ryzí euroskeptik, který by se skvěle hodil jako opoziční politik do EU.

3. Tomáš Pajonk je bleeding-heart Svobodný. Všichni víme, že nejpotřebnější občané se mají nejlépe v liberalismu a že současný systém se po nich vozí, jak jenom může. Ale hlas Tomáše Pajonka, který na tuhle očividnou nespravedlnost bude upozorňovat, nám chyběl. Tomáš Pajonk, synek z Moravy, nám dokázal přinést voliče, kteří o nás předtím ani nezavadili. A každý potvrzuje, že jeho pracovní nasazení j eúplně neuvěřitelné.

4. Vít Jedlička Neznám člověka, který by byl více obeznámen se všemi podvody a podfuky, které se odehrávají v té statisícihlavé bruselské byrokracii. Vítek je kandidát podle mého gusta. V problematice se vyzná a nebojí se udělat politickou show, kterou přitáhne voliče. Kamarádský chlap, se kterým rádi zajdete na pivo. Jeho specializací je kamarádíčkovský kapitalismus, kdy politici přihrávají zakázky svým oblíbeným velkým firmám a malé firmy omezují, na čemž tratí všichni.

5. Martin Pánek Na pátém místě je moje maličkost. Jestli chcete vědět, jak vypadá Farage barrage počesku aneb odpánkování euronesmyslů, jsem váš člověk. Na co dávám důraz by měli spíš posoudit ostatní, ale myslím, že mým hlavním tématem je svoboda jednotlivce a moji hlavní expertizou je stejně jako u Petra Macha ekonomie. Mezi moje plusy jistě patří, že Kápa Schulze dokážu poslat do Brusele i v jeho rodném jazyce.

6. Miloslav Bednář Profesor filozofie a nejkonzervativnější článek naší první šestice. Odpůrce Evropské unie, co svět světem stojí, odborník na historii. Vaše volba na Svobodné kandidátce, pokud si myslíte, že nás prvních pět se zbláznilo a že občas neškodí liberalismus s kapkou konzervatismu.

Jak vidíte, každý z nás bere liberalismus z trochu jiného konce. A to máme dále na kandidátce najdete bankéře, ekonomy, ajťáky, právníky, markeťáky nebo rodiče s kupou dětí. Evropská unie je prý jednotná v rozmanitosti. Náš rozmanitý liberalismus jí ale zatím chybí.

Tak nás do té Brusele vykopněte!


Autor: Martin Pánek | karma: 24.21 | přečteno: 882 ×
Poslední články autora