Václav Klaus míří do Cato Institutu. Co to je?

12. 03. 2013 8:29:21
Českými médii proběhla zpráva, že po konci svého mandátu zamíří Václav Klaus do amerického Cato Institutu, se kterým bude spolupracovat coby distinguished senior fellow. V článcích se však dle mého názoru nepodařilo českého čtenáře s tímto institutem příliš dobře seznámit. Chtěl bych to na těchto řádcích napravit.
Václav Klaus v Cato Institutu
Václav Klaus v Cato InstitutuČTK

Cato Institute (do češtiny snad přeložitelné jako Catonův institut) je organizace provádějící výzkum v oblasti politiky – tedy think-tank, který je oddaný principům svobody jednotlivce, omezené vlády, volných trhů a míru. Jeho odborníci a analytici podnikají nezávislý, nestranický výzkum v širokém spektru politických témat.

Institut byl založen v roce 1977 a pojmenován po Cato’s Letters, což byla série esejů publikovaných v Anglii 18. století, které představily vizi společnosti bez nadměrné vládní moci. Tyto eseje byly pojmenovány po římském státníkovi Catonovi mladším, který se postavil Caesarovi a raději spáchal sebevraždu, než aby žil pod jeho vládou. (Často se plete s Catonem starším, jeho pradědečkem, který je známý touhou po zničení Kartága.)

Zmíněné eseje inspirovaly americkou revoluci a obhajoba jejich jednoduchých, nadčasových principů zmíněných výše je dnes ještě důležitější, než by si Otcové zakladatelé mohli představit. Společenská a ekonomická svoboda není pouze nejlepší politikou pro svobodný národ, je to nezbytný základ pro budoucnost.

Cato Institute není prodlouženou rukou žádné politické strany. Je to libertariánský (liberální v klasickém smyslu slova, chcete-li) think-tank – není tedy konzervativní, jak se v našich médiích objevilo. V uplynulých dnech např. zaslal amicus brief Nejvyššímu soudu USA s názorem, že zákon o obraně manželství (DOMA) je protiústavní, protože diskriminuje homosexuální páry. V jiných případech vystupuje na obranu prvního (svoboda slova), druhého (držení zbraní), čtvrtého (ochrana před excesivními policejními prohlídkami) dodatku jakož i všech ostatních částí ústavy.

Je pravdou, že v poslední době kritizuje prezidenta Obamu, ale když byl u moci George Bush, kritizoval jeho. Republikáni i demokraté se vizi otců zakladatelů velmi vzdálili a je třeba jim to neustále připomínat a ukazovat americkým voličům, že přijímané zákony jsou protiústavní, jaké budou dopady nejnovějších regulací a jaké regulace by byly efektivnější. Záběr však není omezen pouze na americkou politiku; součástí Cato Instititu je i Centrum pro globální svobodu a prosperitu a institut se zabývá politikou na celém světě – např. pádem železné opony nebo eurozónou, tedy předpokládanými tématy, na kterých bude právě Václav Klaus s Institutem rád spolupracovat.

Profesor ekonomie a bojovník za svobodu jednotlivce Klaus se může samozřejmě zapojit do spolupráce i v jiných tématech jako je americká zahraniční politika nebo ekonomie globálního oteplování. Na globální oteplování samotné má Cato odborníka na slovo vzatého, Pata Michaelse, bývalého předsedu Americké asociace státních klimatologů, ve které zasedá jeden klimatolog za každý stát americké unie.

V minulosti s Cato Institutem spolupracovalo deset vítězů Nobelovy ceny za ekonomii, např. Milton Friedman, F. A. Hayek, Gary Becker nebo Ronald Coase. Jedním ze zakladatelů byl i Murray Rothbard, v češtině vyšly jeho knihy Peníze v rukou státu, Etika svobody a další.

Institut získává přes 80 % svých prostředků od mnoha individuálních podporovatelů a nepřijímá žádné vládní dotace. Cato Institute je plně profesionální výzkumnou organizací, a i když není z think-tanků ani zdaleka nejbohatší, je podle nejnovější studie Centra pro globální rozvoj (Center for Global Development) v přepočtu na dolar rozpočtu tím nejefektivnějším a neproduktivnějším.

V současnosti institutu předsedá bývalý dlouholetý CEO banky BB&T John Allison. Na adresu Klausova příjezdu uvedl: „Václav Klaus ukázal, že neochvějná důvěra ve svobodné trhy spolu se silnými vůdčími schopnostmi může národu pomoci setřást okovy komunismu. Těšíme se na úzkou spolupráci s tímto bojovníkem za svobodu.“

V mírně upravené verzi vyšlo ve včerejší MF Dnes.
Martin Pánek, šéfredaktor Laissez Faire a euroSEPTIK.cz a stážista v Cato Institutu

Autor: Martin Pánek | úterý 12.3.2013 8:29 | karma článku: 28.29 | přečteno: 1682x

Další články blogera

Martin Pánek

Když je legalizace horší než současný stav – předběžné dojmy z návrhu legalizace marihuany

Česká pirátská strana představila návrh legalizace marihuany. Vedle reformy copyrightu jde o jedno z hlavních témat strany od jejího vzniku v roce 2009.

16.9.2022 v 8:42 | Karma článku: 15.57 | Přečteno: 793 | Diskuse

Martin Pánek

Elon Musk nerozumí svobodě slova ani moderování obsahu na sociálních sítích

Nejbohatší člověk světa Elon Musk se rozhodl koupit sociální síť Twitter, údajně proto, že nerespektuje svobodu slova.

23.5.2022 v 13:24 | Karma článku: 10.30 | Přečteno: 512 | Diskuse

Další články z rubriky Politika

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 16.26 | Přečteno: 232 | Diskuse

Petr Duchoslav

Ruský břeh Roberta Fica

Jsem proslovenský, dělám vlasteneckou a suverénní politiku, vše jen pro národ. Tak by se stručně dala charakterizovat politika staronového premiéra Roberta Fica. Zní to sice líbivě, ale realita je bohužel jiná.

27.3.2024 v 9:24 | Karma článku: 25.10 | Přečteno: 503 | Diskuse

Petr Štrompf

Utažený kremelský šroub. Stržený závit pak způsobí pohromu

Islamisté vraždící v Moskvě. Mrtví na obou stranách ukrajinské fronty. Represe režimu, žijícího ve strachu o sebe samého. Šrouby stále utahuje a bude je utahovat ještě víc.

26.3.2024 v 17:34 | Karma článku: 18.71 | Přečteno: 464 | Diskuse

Michal Sabó

Rudá záře nad Moskvou aneb mají teroristi právo na soucit?

Útok v Rusku, při němž útočníci v koncertním sále na okraji Moskvy v pátek zabili nejméně 133 lidí a mnoho dalších zranili, nám nastavil zrcadlo. Máme Rusko litovat?

26.3.2024 v 7:13 | Karma článku: 36.52 | Přečteno: 2304 | Diskuse

Bohumír Šimek

Je Babiš bezpečnostní riziko?

Mimořádná schůze sněmovny, tentokrát svolaná vládní pětikoalicí, které přetekl kalich trpělivosti, a která zvažuje riziková chování opozice, a opozice obviňující z bezpečnostního rizika vládu. Kdo má pravdu?

25.3.2024 v 18:15 | Karma článku: 22.86 | Přečteno: 651 | Diskuse
Počet článků 114 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 2157

Ředitel Liberálního institutu, dříve poradce v Evropském parlamentu.

http://libinst.cz

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...