Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Jak získat práci v Evropské komisi? Lžete jako Sikorski

Věrný čtenář jistě ví, že nejlepší job na světě je práce europoslance. Ale to platí pouze, když jste absolutní nicka a jenom leštíte partajní kliky. Pokud to děláte dostatečně snaživě a dostatečně přesvědčivě kýváte na všechno, co řeknou důležití lidé, dostanete fleka v europarlamentu.

Radek Sikorski, polský ministr zahraničíAFP Photo / Ferenc Isza

Pokud už jste se dostali na nejvyšší posty, např. do vlády, práce europoslance není nic pro vás a za 400 tisíc Kč měsíčně byste si logicky museli připadat jako socka. Naštěstí pamatuje věrnostní program Evropské unie i na vás, a proto nabízí práci eurokomisaře a jiná de luxe místa pro náročné zákazníky.


Jenže na takovéhle místo už se nedostanete omylem. To si musíte odpracovat. Známe několik způsobů, jak se do Komise dostat. Třeba buďte aktivním členem Nejvyššího sovětu jako estonský komisař Siim Kallas, buďte kamarád místního diktátora jako László Kovács, buďte KGBák jako Štefan Füle nebo kněžna Ashtonová.

Pokud už jste prošvihli sovětské časy, nezoufejte. I pro vás je v Komisi místo, i když to budete mít trochu těžší. Můžete třeba zpronevěřit sto miliónů korun z vládních fondů jako Jacques Barrot nebo můžete být zapálený maoista jako José Barroso. O svoje místo v Komisi se teď hlasitě přihlásil polský ministr zahraničí Radek Sikorski svojí řečí v Blenheimském paláci (pdf). U nás si projevu všimli Jan Macháček a redaktor České pozice.

Jan Macháček radostně zahýkal jako vždy, když někdo chválí Brusel, a vyzval k analýze toho projevu. Tak dobře:

---

Projev Sikorského začíná tím, že cituje výsledky průzkumu veřejného mínění od zavedené firmy YouGov, podle nichž si 67 % Britů přeje referendum (19 % proti), přičemž 42 % Britů by hlasovalo pro setrvání v Unii a 34 % pro odchod. Sikorski říká: "Nedělejte to." Bohužel není jasné, zda myslí, aby Britové nepořádali referendum, nebo aby nedocházeli z Unie.

Jak víme, tak nikdo, kdo je mladší než 53 let, se v Británii nikdy nemohl vyjádřit k tomu, zda chce v Evropské unii být. Takže základní slušnost velí uspořádat referendum. Sikorski ale nejspíše myslel: "Neodcházejte," protože celá jeho řeč se potom točí kolem toho, proč je Evropská unie skvělá, ne proč je referendum špatné.

Sikorski si myslí, že je přesným prototypem britského konzervativce, ale na rozdíl od nich není euroskeptik. Označil osm "mýtů" o EU, které "vyvrátil". Podívejme se na ně.

---

Mýtus č. 1: Obchod Velké Británie s EU je méně důležitý než se zbytkem světa.

Tento mýtus je údajně vyvrácen tím, že Británie má obchodní deficit s Čínou a Ruskem, ale ne s EU. Takže pro nedouky si znovu zopakujeme: Vývoz je náklad! Komu to stále není jasné, nechť se zde ponoří do četby. Británie (stejně tak i ČR) potřebuje vystoupit z evropské celní unie. Celní sazebník, čítající přes 10 tisíc položek, zabraňuje našim občanům, aby si mohli kupovat levnější věci z Číny, Ruska, Indie atp. A zabraňuje obyvatelům rozvojových zemí, aby prodávali svoje zboží k nám, nemůžou tak využít svoji komparativní výhodu a zůstávají chudí.

Kromě toho, odchodem z EU nepřestává být Británie signatářem Smlouvy o Evropském hospodářském prostoru. Takže i po odchodu z EU budou Britové moci vesele obchodovat bez celních překážek s těmi, kteří v ráji jistot a prosperity zůstanou. Pro hloupé polské ministry to vysvětluje Nigel Farage:

Sikorski ale říká totéž, co často říkají internetoví komentátoři pod články Svobodných: "S tím nepočítejte. Mnoho evropských států bude cítit zášť vůči zemi, která EU -- v jejich očích -- sobecky opustí."

Skutečně chceme být v jedné unii takovými vyděrači?

---

Mýtus č. 2: EU nutí Británii přijímat zákony ohledně lidských práv, které se příčí britské tradici.

Sikorski správně říká, že jde o Evropský soud pro lidská práva, který není součástí EU. Jenže členové EU jsou povinně signatáři Úmluvy o ochraně lidských práv a základních svobod, na jejíž dodržování soud dohlíží.

Navíc zde Sikorski používá jakýsi modifikovaný argument ad hominem, když říká, že tento soud je britský vynález. No a co?

---

Mýtus č. 3: Británie financováním EU zbankrotuje.

Tady Sikorski neumí vydělit britský příspěvek počtem obyvatel a tvrdí, že příspěvek je 15 liber na obyvatele, namísto správných 150 liber.

Je pravda, že příspěvky do EU nemají nijakou závratnou výši, pokud je srovnáme s domácími výdaji, včetně nesmyslných výdajů na obsluhu státního dluhu. Ale politická realita ukazuje, že jakékoliv úspory jsou pro politiky velice obtížné. A pokud už se jim povede něco uspořit, Brusel si okamžitě řekne o více peněz.

---

Mýtus č. 4: Británie se topí v evropské byrokracii.

Sikorski nabízí starou známou písničku. Řekne, že počet bruselských úředníků je poloviční, než odpovídá skutečnosti, a pak řekne, že to je menší číslo než počet úředníků někde jinde. Margaret Thatcherová používala Úřad pro Skotsko, čeští eurohujeři pařížskou radnici, Sikorskému se zalíbil britský finančák.

Samotnému Sikorskému vůbec není divné, že srovnává nesrovnatelné, když o odstavec výše mluvil o tom, že národní vlády mají padesátkrát větší rozpočet. Sám Edmund Stoiber, což není žádný euroskeptik, uvedl, že z evropského rozpočtu zabere 20 % administrativa.

V těchto počtech se navíc zapomíná na originální parazitickou strategii EU. Pro svoji administrativu totiž EU vyžaduje armády úředníků přímo v členských státech -- na ministerstvech, na krajských a městských úřadech, v centrálních bankách, na univerzitách nebo ve firmách na eurodotace. Tyto úředníky živíme z vlastního rozpočtu (ty v Bruseli samozřejmě taky, ale tam jsou aspoň formálně placeni z eurorozpočtu) a dělají zcela neefektivní činnost, namísto toho, aby dělali něco prospěšného v jakémkoliv jiném zaměstnání.

---

Mýtus č. 5: Británie se topí v zákonech, které přichází z Brusele.

Sikorski se se svými kolegy prý vždy dobře zasměje, když slyší o banánové směrnici nebo europárcích. A že prý to není vina Komise. Odsouhlasily si to všechny členské státy. Je úplně jedno, kdo co vymyslel. Komise, jakožto jediný orgán se zákonodárnou iniciativou, tyto a jiné směrnice navrhla a členské státy je musely přijmout. Zda je předtím nějaký předposraný ministr nebo úředník daného členského státu podpořil, není relevantní. Relevantní je, že tyto nesmysly by národními parlamenty nikdy neprošly.

Sikorski taky uvádí nějaká svoje čísla o tom, kolik zákonů vzniká v Bruseli. Prý čerpá ze statistik Dolní sněmovny a prý v Británii pochází z Brusele pouze 10 % zákonů. Neznám přesně proces transpozice bruselských směrnic v Británii, takže se nemůžu kvalifikovaně vyjádřit. Důležité ale je, že německé ministerstvo spravedlnosti spočítalo, že z Brusele pochází 84 % německých zákonů.

Inu, ta bruselská armáda byrokratů -- která podle Sikorského neexistuje -- chrlí směrnice ostošest. Tak se nedivte.

---

Mýtus č. 6: Evropská komise je pařeniště socialismu.

To prý není pravda, což dokazuje Open Sky (viz projev Michaela O'Learyho) nebo energetický trh.

I kdyby to byla pravda (není, ale i kdyby), tak se mi to zdá trochu málo. Na to, že každý týden přijde z Brusele něco jako nárok na dovolenou v Karibiku, zdražení pojistného pro ženy, zákaz žárovek, LCD televizí, sprchových hlavic, prkének na WC, zpomalení eskalátorů, vysavačů, benzínu,... mohl bych pokračovat donekonečna. Podívejte se třeba na Jeden den Ivana Děnisoviče v Evropské unii. Ráj laissez-faire, co říkáte?

---

Mýtus č. 7: Skrze invazivní sociální politiku brání EU pracovitým Britům v tom, aby mohli pracovat déle než nezodpovědní obyvatelé z jiných států.

Sikorski se snaží vyvrátit tenhle mýtus tím, že říká, že průměrný Řek odpracuje týdně o šest hodin víc než průměrný Angličan. Tipoval bych, že v Británii bude víc žen, které nepracují vůbec nebo jenom hodně málo, takže to tento průměr docela stáhne dolů. O pracovních návycích Řeků asi není třeba mnoho mluvit.

Pravdou navíc je, že maximální pracovní týden v EU má 48 hodin a spousta firem i zaměstnanců s tím má problémy. A je jedno, jestli jejich manželky nebo bratranci pracují osmičky, dvanáctky nebo nepracují vůbec a jestli jsou z Británie nebo Řecka.

---

Mýtus č. 8: Návrh nové eurolegislativy ohledně pesticidů by zabránil zahrádkářům v používání kávového lógru pro boj se slimáky.

Prý to není pravda. Nevyznám se v tom, ale každopádně nechápu, PROČ musí Evropská unie přijímat směrnici o pesticidech. Je to snad nějaký panevropský problém, který si neumí členské státy vyřešit samy? To je pořád dokola.

---

A to je všecko. Pravdou je, že Velká Británie (stejně jako Česká republika) neztratí odchodem z EU přístup na evropský trh, ale otevře se jí i celosvětový trh. Bude si moct domluvit svobodné obchodní vztahy s rostoucími ekonomikami jako jsou Indie, Čína nebo Brazílie (koneckonců i Spojené státy). Opět se stane svrchovanou zemí, která si budem moci přijímat zákony takové, které chce sama. Ne takové, které chce Německo nebo Francie, aby podpořily svoje neschopné automobilky nebo líné zemědělce.

Na závěr ještě jedno video:

---

Update: Stejnou věc podrobil rozboru taky Daniel Hannan »

Autor: Martin Pánek | pátek 5.10.2012 8:04 | karma článku: 27,83 | přečteno: 2236x
  • Další články autora

Martin Pánek

Když je legalizace horší než současný stav – předběžné dojmy z návrhu legalizace marihuany

Česká pirátská strana představila návrh legalizace marihuany. Vedle reformy copyrightu jde o jedno z hlavních témat strany od jejího vzniku v roce 2009.

16.9.2022 v 8:42 | Karma: 15,57 | Přečteno: 821x | Diskuse| Politika

Martin Pánek

Elon Musk nerozumí svobodě slova ani moderování obsahu na sociálních sítích

Nejbohatší člověk světa Elon Musk se rozhodl koupit sociální síť Twitter, údajně proto, že nerespektuje svobodu slova.

23.5.2022 v 13:24 | Karma: 10,30 | Přečteno: 544x | Diskuse| Politika

Martin Pánek

Dnes je den daňové svobody 2021

Dnes slavíme Den daňové svobody 2021.Daňová nesvoboda skončila letos 25. června, což je 48 procent roku. Liberální institut vypočítává tento den od roku 2000.

25.6.2021 v 7:12 | Karma: 10,33 | Přečteno: 323x | Diskuse| Politika

Martin Pánek

Nobelova cena za ekonomii 2020: Jak správně nastavit aukce a vydělat na tom balík

Nobelova cena za ekonomii připadla i v roce 2020 zaslouženě dalším dvěma géniům a velkým postavám ekonomické teorie.

13.10.2020 v 8:03 | Karma: 6,81 | Přečteno: 360x | Diskuse| Ekonomika

Martin Pánek

Senát nerušit, posílit

Tak jako se každý rok vracejí sněženky, každé senátní volby slyšíme stesky poražených, že bychom měli zrušit Senát.

12.10.2020 v 8:03 | Karma: 19,15 | Přečteno: 810x | Diskuse| Politika

Martin Pánek

Evropská unie novým rozpočtem učinila další centralizační skok

Čtyřdenní summit Evropské rady schválil návrh tzv. víceletého finančního rámce, tedy sedmiletého rozpočtu EU. Spolu s ním schválil také fond obnovy, který představuje další milník evropské centralizace.

24.7.2020 v 12:10 | Karma: 19,87 | Přečteno: 492x | Diskuse| Politika

Martin Pánek

Pochvala předsedy Senátu Miloše Vystrčila

Nestává se často, že Liberální institut může nějakého politika za něco pochválit. O to raději tak činím dnes, kdy během Otázek Václava Moravce vyšlo najevo, že předseda Senátu Miloš Vystrčil odcestuje do Tchaj-wanu.

8.6.2020 v 8:03 | Karma: 29,27 | Přečteno: 1278x | Diskuse| Politika

Martin Pánek

Cthulhu potvrzuje, jak nesmyslná je copyrightová směrnice

V souvislosti s karanténou, kterou uvalila celá řadu jurisdikcí kvůli koronavirové pandemii, se po sociálních sítích začaly šířit fotky měst, která namísto lidí ovládla zvířata, když jsou teď vyklizená.

31.3.2020 v 10:04 | Karma: 16,66 | Přečteno: 619x | Diskuse| Politika

Martin Pánek

Co čekat od nové Evropské komise

Ursula von der Leyenová představila tento týden novou Evropskou komisi, která ještě musí být jako celek schválena Evropským parlamentem.

17.9.2019 v 8:03 | Karma: 23,71 | Přečteno: 588x | Diskuse| Politika

Martin Pánek

Dotace morální a nemorální

Premiér Babiš čelí další kauze kvůli evropským dotacím. Z úst politiků i komentátorů se ozývá známá písnička: Systém je správný, jenom my Češi jsme laxní při kontrolách a necháváme šíbry, aby systém zneužívali.

7.6.2019 v 8:05 | Karma: 22,78 | Přečteno: 1055x | Diskuse| Politika

Martin Pánek

Nejliberálnějším europoslancem je Payne ze Svobodných, nejhorší je Keller

Nejliberálnějšími europoslanci v právě končícím volebním období 2014–2019 se stali Jiří Payne a Petr Mach ze Svobodných (EFDD), nejméně liberálními naopak Jan Keller a Pavel Poc z ČSSD (S&D).

23.5.2019 v 7:58 | Karma: 9,56 | Přečteno: 363x | Diskuse| Politika

Martin Pánek

Daniel Hannan, muž za brexitem, přijíždí do Prahy

Kdo je Daniel Hannan, laureát výroční ceny Liberálního institutu 2018? Pojďte si jej poslechnout v úterý v 18:00 v Cevru.

10.5.2019 v 9:40 | Karma: 7,43 | Přečteno: 233x | Diskuse| Pozvánky, akce

Martin Pánek

Ostudná dohoda o vystoupení Británie z EU

Když v 19. století podepisovaly západní mocnosti dohody s čchingskou Čínou, byly tyto smlouvy pro Čínu tak nevýhodné, že vešly do podvědomí jako nerovné smlouvy.

13.12.2018 v 8:05 | Karma: 29,44 | Přečteno: 1233x | Diskuse| Politika

Martin Pánek

„Idiotská směrnice o copyrightu“ a další dění v Evropském parlamentu

Vstávat a cvičit, regulace šlechtí! Po dvouměsíční dovolené s lobbisty na jachtách se europoslanci vrátili do továrny na regulace a jali se nám zlepšit život. Co konkrétně schválili na zářijovém zasedání, o tom je dnešní článek.

24.9.2018 v 8:05 | Karma: 29,11 | Přečteno: 852x | Diskuse| Politika

Martin Pánek

Nacistická trička, catcalling, průvodci v Praze, Alex Jones, tajemník SPD a Google v Číně

Dnes o svobodě slova. Nechť žiješ v zajímavé době. Tato apokryfní čínská kletba nám říká, že doba klidu a míru je lepší pro život než doba zajímavých událostí.

10.8.2018 v 8:00 | Karma: 12,90 | Přečteno: 514x | Diskuse| Politika

Martin Pánek

Vláda zakáže žraločí kostýmy, děkujeme

Podle reportáže iDnes.cz s názvem "Zákaz zahalování tváře na veřejnosti navrhnou lidovci i SPD. Babiš je pro" se sešla mesaliance KDU-SPD-ANO-STAN, která se rozhodla zakázat v ČR zahalování tváře na veřejnosti.

9.8.2018 v 8:05 | Karma: 20,20 | Přečteno: 1191x | Diskuse| Politika

Martin Pánek

Život v pokroku – předmluva ke knize "Pokrok"

Narodili jsme se před třiceti lety, v létě roku 1987. Zatímco náš svět v komunistickém Východním bloku vypadal takřka stejně jako svět našich rodičů, už za dva roky se všechno změnilo.

21.5.2018 v 8:03 | Karma: 8,10 | Přečteno: 191x | Diskuse| Kultura

Martin Pánek

Předseda Evropské komise poctil Karla Marxe. Není divu

V pátek 4. května byla v německém Trieru odhalena socha Karla Marxe k 200. výročí jeho narození v tomto městě. Této veselice se zúčastnil taktéž předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker.

9.5.2018 v 8:05 | Karma: 29,68 | Přečteno: 711x | Diskuse| Politika

Martin Pánek

Zbavme se celní unie a společné obchodní politiky

Evropský celní sazebník čítá 13 tisíc položek a rozkládá se na téměř tisíci stranách. Je to jedna z nejhorších věcí na Evropské unii a bohužel se o ní vůbec nemluví.

19.4.2018 v 8:01 | Karma: 24,96 | Přečteno: 764x | Diskuse| Politika

Martin Pánek

Chceme evropskou spolupráci, ale ne politickou unii

Úvodní příspěvek Martin Pánka na debatě „EU — ano, či ne“ s šéfredaktorkou EurActiv.cz Adélou Denkovou, která se konala 3. dubna 2018 v Ústí nad Labem.

9.4.2018 v 8:11 | Karma: 23,21 | Přečteno: 436x | Diskuse| Politika
  • Počet článků 114
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2159x
Ředitel Liberálního institutu, dříve poradce v Evropském parlamentu.

http://libinst.cz

Seznam rubrik